Nu ska vi fira en 100 åring!

· · · · ·
Av Gästbloggare, 03 Nov 2010

Hallå där…

… Bent Johannesson, styrelseordförande i Svenska Teknik&Designföretagen – organisationen som fyller 100 i år.

 

Hur känns det att ha blivit så gammal och klok?
– Väldigt bra, tack. Det är med stolthet vi kan fira 100 år och känna vitalitet och inspiration trots åldern. Att vi har nått 100-strecket är ett bevis på att Svenska Teknik&Designföretagen behövs och har en viktig uppgift att fylla i samhällsutvecklingen.

Hur ska 100-årsdagen firas?
– Vi firar i flera dagar runt om i landet tillsammans med medlemsföretagen och deras kunder. Med vår Sverigeturné vill vi visa politiker, beslutsfattare och kunder hur vår bransch har bidragit till utvecklingen i samhället genom tiderna.

Vad har ni åstadkommit under dessa första 100 år?
– Våra medlemsföretag har åstadkommit det mesta du ser när du tittar ut genom fönstret! Byggnader, el och vvs, vatten och avlopp, gator och vägar, järnvägar, hamnar, flygplatser, industrier … 
Bakom allt detta finns arkitekter och ingenjörer. Branschföreningen har jobbat, och jobbar, för att synliggöra dessa och ge dem den status som samhällsutvecklare förtjänar. Vi tillhandahåller också service och rådgivning i arbetsgivar- och branschfrågor till våra medlemsföretag.

Vad hoppas du att vi kommer att prata om vid nästa stora firande, år 2110?
– Först och främst hoppas jag att vi har medverkat till att uppfylla alla de klimatmål som samhället har satt upp. Som samhällsbyggare är vår roll att kratta manegen för ett miljösmartare byggande. Av samma anledning vill jag att vi medverkar till att ord som konsult och ingenjör ska få en mer positiv klang, så att vi säkrar återväxten i branschen. Men det vill jag förstås inte vänta 100 år på!