Framtidens Göteborg – om politikerna vågar

· · · · · ·
Av Gästbloggare, 19 Nov 2010

Nästa stopp på vårt 100 års firande var Göteborg och kårhuset på Chalmers. Ett mycket bra ställe att fira vårt jubileum eftersom eftermiddagens seminarium handlar om framtiden. Och den framtiden skrivs av de som idag studerar och av kommande studenter på bland annat Chalmers. Redan tidigt på förmiddagen var utställningen uppsatt och klar och därmed kunde många studenter ta sig en titt på historien och förhoppningsvis fått lite inspiration för sin framtid.

Och när Anneli Hultén, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg berättade om framtidens Göteborg tog hon upp att de hade lagt in ett barnperspektiv i alla sina beslut. Kan det bli mer framtid än så?

Visst kunde det bli det. Konsulter från våra medlemsföretag visade Anneli Hultén hur framtidens Göteborg kunde se ut om politikerna bara vågade. Lissie Rossing från Liljewall arkitekter visade härliga framtidsvisioner över Göteborg som visade upp hur staden kunde se ut om den på allvar vågade närma sig vattnet igen. Där man verkligen utnyttjade det fantastiska läget med att bygga på och kring Götaälv där båtliv och caféer samsades med bostäder och näringsverksamhet. Carl-Johan Boke från Ramböll fortsatte sedan och visade hur infrastrukturen borde förändras för att framtidens Göteborg skulle bli en attraktiv och hållbar stad. Slutsatsen var mycket mer fokus på kollektivtrafik och cyklar. Catarina Warfvinge från Bengt Dahlgren berättade om framtidens byggande och Ulf Jonsson från Rejlers talade väldigt inspirerad om hur framtidens IT- och telekomteknik kan göra underverk för samhället när så mycket information om medborgarna gick att samla. Och med gps-signaler från varje individ kunde det underlätta för sjukvård, kollektivtrafik, trafikköer etc. Vi andra fick lite George Orwell 1984 vibbar men det var väldigt intressant att lyssna på. Som avslutning på det här framtidsblocket presenterade Erik Singstrand från VBK och Anders Björklund från WSP hur de yngre konsulterna vill att branschen behöver förändra sina attityder och arbetsformer så att vi når ett hållbart samhälle istället för att vi kör på i samma hjulspår och riskerar vår planets framtid.

Och vad kunde var en bättre avslutning än framtidskonsulten Sven-Greger Mårtensson. En rollfigur som spelas av Johnny Sundin där han är en galen konsult vilket orsakade mängder av skrattsalvor bland den konsulttäta publiken. Nästa vecka är det Malmö och Göteborg som ska firas!

(Anders Björklund, Erik Singstrand, Catarina Warfvinge, Carl-Johan Boke, Lissie Rossing, Ulf Jonsson)