Messi bakom Barcelonas seger.. Arkitektur?

·
Av Yves Chantereau, 25 Nov 2011

Vart vi på väg? Idag ville jag se vad DN hade skrivit om arkitektur de senaste dagarna. Toppnyheten i sökningsresultatet för ”arkitektur” blev ”Messi bakom Barcelonas seger”.  Què?

Hur har arkitekturen hamnat så långt från topplistan att bara den fjärde nyheten om arkitektur faktiskt handlar om arkitektur? Det är kanske symptomatiskt för utvecklingen av arkitekturen. Arkitekterna har successivt fjärmat sig från verkligheten på något sätt och ordet arkitektur har invaderats av IT-konsulter, spelbyggare och till slut av fotbollspelare. Det är nog dags för en kraftsamling för att återerövra lite terräng.

Jag träffade några kollegor häromdagen och en av dem hade nyligen varit med om något som alla arkitekter någon gång får uppleva. Ett företag ska flytta och när det är dags att inreda kontoret säger VD: ”Min fru är väldigt intresserad av inredning, hon får ta hand om hyresgästanpassningen.”
Jag har varit på många restauranger men har ändå aldrig hört någon säga: ”Jag är väldigt intresserad av matlagning, jag kan komma in i köket och bestämma över maten.”

Basutbudet på TV består av matlagnings- och inredningsprogram, på längden och bredden och på alla möjliga språk. Det finns minst fyra matlagningsprogram per dag att titta på. Men det råder ändå en skarp gränsdragning; ingen tror sig kunna driva en krog bara för att man kan svänga ihop en god pasta, däremot verkar det finnas en smygande övergång från Martin Timell till att vara arkitekt.

Det finns ganska många orsaker till detta, men man måste börja någonstans. Till exempel genom att våra ledande tidningar inte blandar ihop Lionel Messi med en arkitekt.