Betaltider – en lagstiftning brådskar!


Av Lena Wästfelt, 28 Maj 2012

I medierna har man under den senaste veckan kunnat följa debatten om betalningstiderna. I Dagens Industri formulerar entreprenören Dan Olofsson den frustration som många svenska företagare känner; likviditeten hos små och mellanstora företag blir lidande när de största kundföretagen sträcker ut betalningstiderna.

Och många känner igen sig. Stora viktiga kontrakt med stora viktiga kunder kan paradoxalt nog skapa likviditetsproblem. Företagen och medarbetarna gör investeringar i tid, kompetens och innovationer. Men betalningen dröjer och under tiden tvingas företagen låna ut sin likviditet, medan löner, skatter och moms inte låter vänta på sig.

Min fråga är: Hur länge tänker politikerna vänta innan de sätter ned foten? Leverantörernas likviditetsvakuum hämmar handlingsutrymme, nyinvesteringar och nya jobb. Är det verkligen den utveckling vi vill se? Ibland behöver vår fria, föredömliga marknad lite hjälp med sunda villkor. Tyskland har lagstiftat om kortare betalningstider, det är bara att följa efter.

I kunskapsintensiva tjänsteföretag är det medarbetarna som är kapitalet. Det finns inga stora tillgångar att låna ut eller ha hängande i luftrummet mellan leverans och betalning. Medlemmarna i STD-företagen är samhällsbyggande konsulter, inte banker till sina kunder.