Konsulterna de nya innovatörerna

· · ·
Av Lena Wästfelt, 21 Aug 2012

Göra en pudel eller ericssonare? Kreativiteten är vass i skapandet av nya ord – för fenomen. Att göra en ericssonare kännetecknar samarbeten likt det mellan Ericsson och Televerket. Då produktbolaget fick chans att pröva sina idéer i skarpt läge. Idag ropar allt fler på de insatser, system och lösningar som ska ge oss morgondagens exportvara. Braunerhjelm, Eklund och Henrekson ger tips på hur vi ska få fart på Sverige i sin nya bok ”Ett ramverk för innovationspolitiken”. Boken och tipsen landar lägligt inför den nationella innovationsstrategin. När nu finansminister Borg är beredd att öppna plånboken vill alla tala om systemfelen och hur vi kan rätta till dem.

Att portionera ut medel till kreativa medborgare över landet är en god tanke. I stugorna vilar den innovativa förmågan och många vill ge sig ut på stigen mot det nya, det okända. Idéerna finns, men däremot inte kunskapen om hur man skalar upp från idéfasen till produktionsfasen.

STD-företagen deltar i arbetet med att skapa strategiska innovationsprogram på flera håll. Vårt mål är att hitta sund samverkan mellan forskare, företag och brukare. Att få staten att satsa där det verkligen kan bli utdelning. Vi tror att just våra företag är mogna för att vara de nya innovatörerna, som lyfter Sverige och skapar framtida konkurrenskraft.

Läs Braunerhjelm, Eklund och Henreksons debattartikel i dagens SvD Brännpunkt.