En tävling utan pris?

· · ·
Av Yves Chantereau, 13 Maj 2013

Göteborgs Stad bjuder in till prekvalificering för Projekttävling – design av en ny bro över Göta Älv.  Fram till onsdagen 16 maj kan ett komplett team med arkitekter, konstruktörer och ljusdesigners lämna in referenser och referensprojekt för att kvalificera sig till tävlingen. Det låter väl som en bra idé? Och kanske helt rimligt. Problemet är bara att det inte finns något pris.

Det vinnande teamet ska agera rådgivare åt beställare vid genomförandet, eftersom konsulter redan är upphandlade för projektering i ett senare skede. Det enda man tävlar om är ett diffust uppdrag efteråt, medan resultatet av tävlingen ska kunna användas av andra som redan är kontrakterade. Det är en mycket märklig situation.

Ersättningen för inlämnat förslag är relativt låg med tanke på uppdragets komplexitet och antalet nödvändiga deltagare i varje lag, som ska dela på ersättningen. De tävlande kommer helt enkelt att behöva satsa en hel del av egna resurser för att lämna ett förslag. Men trots att det presenteras som en projekttävling så kommer de inte att genomföra uppdraget i ett senare skede. För beställaren har redan handlat upp andra konsulter – på vilket underlag kan man fråga sig – en bro som är inte ritad ännu?

Principen med en projekttävling är ju ändå att de tävlande räknar med att kunna vinna genomförandeuppdraget. De kan värdesätta vinsten eller bedöma risken med en förlust därefter. Men när man inte vet vad de tävlande tävlar om är det inte okej att anordna en projekttävling. Utifrån ser det ut som att man helt enkelt vill köpa en bra idé till underpris. Det är under all kritik. Snälla arkitekter, snälla konsulter, ställ inte upp på detta.