Krafttag i bostadsfrågan?

· · ·
Av Yves Chantereau, 16 Aug 2013

På sin blogg ”Kort sagt” påpekade Örjan Wikforss häromdagen att det finns en stor ambition att försöka lösa bostadsbristen, genom tillsättning av en parlamentarisk kommitté. Låt oss hoppas att den kommer med resultat. För läget är bortom allvarligt, det är akut.

Hittills har det ledande spåret i bostadsfrågan varit förenkling av regelverk och byggnormer. Jag håller med Örjan om att det krävs helt andra saker. Vår bostadsminister Stefan Attefall brukar påpeka att våra grannländer har en högre bostadsproduktionstakt än Sverige och han undrar vad det beror på. Jag har en annan undran: Min dotter kom nyligen hem från ett års studier i Paris. Hur kommer det sig att hon redan innan avresan via internet kunde hitta ett förstahandskontrakt i centrala Paris, en världsstad? Är det för att man haft fördelaktiga skatteregler? Är det för att det finns många som investerar i ägarlägenheter och kan hyra ut? Är det en kombination?

Jag lyssnade på en bostadsdebatt i Almedalen. Där visade sig en nästan chockerande konservativ syn på ägarlägenheter. Jag vill ändå tro att det vore bra om medborgarna kunde investera i en lägenhet oavsett om de behöver bo där just nu. Det skulle tillföra nytt kapital till bostadsmarknaden, det skulle ge nya möjligheter att planera boende för de unga, det skulle utöka likviditeten på marknaden. Men det finns inget politiskt initiativ för detta, ingen utredning om skatteeffekter, ingen vision att det kan vara en dellösning till ett problem som blivit så allvarligt att vår långsiktiga välfärd hotas.

Bättre regional planering är absolut en del av lösningen även om det sker på bekostnad av det heliga kommunala planeringsmonopolet. Låt oss hoppas att det fungerar, men också att våra styrande politiker tar in även andra aspekter. Annars kommer min dotter att flytta tillbaka till Paris. Där kunde hon bo helt enkelt, tryggt och billigare än i Stockholm.

Märkligt.