Svenska arkitekter vinnare i New York

· · ·
Av Yves Chantereau, 30 Okt 2013

White Arkitekter har vunnit en tävling i New York om hållbar planering för att möta framtida klimatförändringar och ökad risk för orkaner på östkusten. Förslaget heter ”Små medel och stora mål”. Utöver att gratulera White till framgången konstaterar vi också att tävlingsförslaget sammanfattar vilket bidrag svensk arkitektur och kunnande erbjuder världen: ett jordnära och verklighetsförankrat ”no bullshit”-angreppssätt.

Bild: White arkitekter

Whites bidrag till arkitekttävlingen For a Resilient Rockaway, FAR ROC. Bild: White arkitekter

I en annan del av världen vann nyligen arkitektkontoret Wingårdh ett internationellt pris för världens bästa shoppingcenter. Det också visar att det finns en stor exportpotential för våra tjänster för att möta efterfrågan i världen, och möjlighet till framgång.

I anslutning till detta finns dock några frågor som bör debatteras mer. Tidigare i denna blogg har Annica Carlsson efterfrågat en klokare syn på forskningsfinansiering och Magnus Meyer gick i försvar för den svenska arkitektkårens kunnande. De har båda fog för sina åsikter. För man kan konstatera att kvalificeringsprocessen för tävlingar i vårt offentliga Sverige oftast väljer utländska arkitekter framför svenska arkitekter. Helst ska de vara danska. Motiveringen är ofta diffus och präglas inte av transparens. Det blir som jag har ofta påtalat en prestigefråga mer än kompetensfråga.

Våra nordiska grannländer Danmark och Norge har satsat och satsar fortfarande stora resurser på att hjälpa sina arkitekter att utvecklas genom generösa forskningsformer och exportstöd. Det är möjligheter som inte finns i Sverige överhuvudtaget. Deras framgång som vi ser nu i Sverige är ett resultat av detta. Det vore bra om samma insikt om arkitektur som värdeskapande export kunde nå våra myndigheter på alla nivåer, kommunala som statliga.