På väg mot Almedalen

· · · ·
Av Jonas Falk, 26 Jun 2014

Nu är det bara dagar kvar till Almedalsveckan på Gotland. I stort sett varje år så sätts det rekord för antalet evenemang som genomförs under veckan. Ett valår, som i år, blir trycket ännu lite större. Olof Palme anade nog inte vad han drog i gång när han höll sitt tal från det där lastbilsflaket för mer än 40 år sedan.

Från Svenska Teknik&Designföretagens sida så arrangerar vi tre seminarier i år. Två av dem fokuserar på frågeställningar inom samhällsbyggnad och ett har fokus på forskning.

Redan på måndag morgon kl 08.00 drar vi igång med ett seminarium med rubriken ”Det framtida samhällsbyggandet – vem beställer och vem utför?”.  Där kommer vi bland annat att diskutera förändringar inom såväl planprocesser som de politiska processerna som sker just nu. Och hur olika typer av medfinansiering kan påverka. Du kan äta frukost tillsammas med oss från klockan 07.30.

Nästa seminarium som vi arrangerar genomförs på onsdag morgon kl 08.00. Även då kan du äta frukost med oss från kl 07.30. När vi ätit färdigt kommer vi att diskutera en fråga som långsiktigt lägger grunden till vårt välstånd: forskning. Vi kommer bland annat att diskutera hur vi bättre kan använda den forskningskompetens som finns i tjänsteföretagen. Sverige behöver också bli bättre på tjänsteforskning för att stärka konkurreskraften internationellt ”Hur kan tjänsteföretag bättre bidra till att näringslivsnära forskning utvecklas?” är rubriken på seminariet.

På onsdag eftermiddag har vi vårt sista seminarium under årets Almedalsvecka, under rubriken ”Vilka är dina viktigaste arbetsuppgifter om du blir samhällsbyggnadsminister kommande mandatperiod?” Vi efterlyser en samhällsbyggnadsminister i den regering som tillträder efter valet i september. Sverige står inför ett antal utmaningar, varav hållbarhet, bostäder och infrastruktur är några. En samhällsbyggnadsminister skulle få en nyckelroll i arbetet med att få fram mer hållbara samhällen där människor vill arbeta, bo och leva. Seminariet avslutas med ett mingel.

Självklart kommer vi också att bevaka andra seminarier och aktiviteteter. Om du vill träffa någon av oss från STD-företagens kansli så gör du det lättast vid Almegakupolen nere vid Wisby Strand.
Här finns ytterligare information om våra seminarier i Almedalen.

Det kommer också att vara möjligt att följa seminarierna i realtid via std.se/almedalen. Där kommer det också att gå att titta på semiarierna i efterhand.

Väl mött!