Fredagsblogg: Nordic Rail och Svensk Form


Av Magnus Höij, 09 Okt 2015

Det går inte att ta miste på att tempot i branschen är högt just nu. Många med intresse för samhällsbyggnad har varit i Jönköping på Nordic Rail. Numera är detta inte en mötesplats enbart för järnvägsbranschen utan vägsidan har också tagit sig dit. Eskil Sellgren, tidigare WSP och nu engagerad i vår expertgrupp för anläggningsfrågor, har varit på plats i Jönköping. Läs hans utförliga rapport på Teknik&Designbloggen.

Men jag tar med mig spaningen att intresset för Sverige ökar från en mängd andra länder. Nordic Rail är i alla dimensioner ett internationellt starkt event. Sverige och inte minst Trafikverket är en enorm magnet för alla som jobbar med väg och järnväg.

I veckan har jag själv också uppmärksammat att föreningen Svensk Form fyller 170. På Svensk Forms hemsida finns ett antal kortfilmer med några av profilerna i den branschen. Jag kan varmt rekommendera dessa, för att få en inblick i hantverkskunnande, yrkesskicklighet och entreprenörskap.

Kunskapen om formgivning och industridesign är stor i Sverige. Vi har all anledning att vara stolta över de många kunniga profiler som under åren bidragit till att stärka denna sida av svenskt näringsliv. Om det är något som Apple har lärt oss de senaste åren så är det betydelsen av att teknikkunnande och designkunnande måste samspela. Det är en insikt som vi även måste sprida till fler.

I helgen blir det lite konfererande i Stockholmstrakten med kollegorna. Och för er som varit nyfikna: gräset kommer att klippas denna helg istället. Nu mer nödvändigt än någonsin.

Trevlig helg till er alla!