Fredagsblogg: Europeiskt samarbete och forskningsinspel


Av Magnus Höij, 30 Okt 2015

Förra veckan medverkade jag i ett av de internationella sammanhang där STD-företagen är representerade. Denna gång möttes de europeiska branschorganisationerna i EFCA på Sardinien i Italien. Samarbetet har minst två stora värden för oss. Dels ger det en god möjlighet att lära av andra och utbyta erfarenheter. Dels har EFCA en fot inne i Bryssels många korridorer och försöker bidra till bättre förutsättningar för konsultbranschen där EU sätter ramarna. Och sådana ramar saknas det verkligen inte.

På årets möte ägnades en hel del diskussioner åt hur digitaliseringen och globaliseringen kommer att påverka vår bransch. Jag tror för egen del att det är svårt att överskatta betydelsen av dessa trender. Både vad vi gör och hur vi gör det kommer att ändras – om det inte redan har skett.

Konkret fick jag med mig idén om partnerskap över landsgränserna, som våra kollegor i Italien jobbar med. Deras motsvarighet till STD-företagen (den heter OICE och har kontor i Rom) erbjuder en matchmaking-funktion för kontakter mellan italienska konsultföretag och – exempelvis – egyptiska konsultbolag. På så sätt breddas nätverk, affärsmöjligheter blir fler, kompetensbrist kan stävjas och lärdomar kan dras från andra marknader. OICE jobbar med både länder i norra Afrika, i Mellanöstern och i Östeuropa. Jag gillade tanken och ska undersöka denna ytterligare senare i år. Kanske kan även vi bidra till mer affärer för branschen på detta sätt.

Just nu präglas annars kansliets arbete mycket av våra olika inspel till regeringens forsknings-, innovations och utbildningsproposition. Denna proposition ska komma nästa höst, alltså 2016, men redan nu vill regeringen alltså veta vad vi i näringslivet tycker. Anders Persson lägger just nu sista handen vid vårt inspel, där vi ger vår syn på hur Sverige som kunskapsnation ska kunna växa vidare. Vår bransch lever med innovation och tillämpad forskning i vardagen, så detta är givetvis en viktig fråga för oss. Och det finns en hel del som borde fungera bättre på många plan. När vårt svar är färdigt hittar du det givetvis på vår hemsida, www.std.se.

Jag hoppas att vi ses nästa fredag, då vi arrangerar vårt spännande seminarium med Olof Persson här på Almega. Läs mer här.

Och missa heller inte att vi har en medlemslunch i Malmö den 12 november. För dig som har möjlighet att ta dig till Almegas lokaler i Malmö lovar jag information om både upphandling och andra aktuella branschfrågor. Läs mer här.

Men först åker jag till västkusten för att träffa min farmor, nyss fyllda 97. I en värld av snabb förändring ger hon ett bra perspektiv på vilken enorm resa som hela samhället genomgått de senaste 100 åren.

Trevlig helg!