shutterstock_154741166

Ny regering – nya resultat?


Av Magnus Höij, 27 Maj 2016

Veckans stora politiska händelse är såklart Stefan Löfvens regeringsombildning. En positiv tolkning är att detta blir startskottet för kraft och energi till viktigt arbete.

Peter Eriksson och Karolina Skog är två nya ministrar som kommer att vara väldigt viktiga och spännande att följa för oss framöver. Tillsammans med ministrar som Ardalan Shekarabi, Mikael Damberg, Helene Hellmark Knutsson och Anna Johansson kommer de att kunna bidra till en fortsatt stark utveckling av både samhälle och näringsliv. Vi hoppas givetvis på det bästa. Min kollega Anders Persson har redan givit nye bostadsministern Peter Eriksson ett antal ett antal råd, när han nu ska ge sig i kast med bostadsbristen. Jag ser fram emot att ministern tar råd och hjälp av branschen och det kunnande som våra företag besitter.

Men låt mig ändå uppehålla mig vid Karolina Skog en sekund. Hon får titeln Miljöminister och chef för Miljödepartementet. En tung och viktig titel, där vi givetvis hoppas kunna samspela kring det kunnande vår sektor har kring hållbarhetsfrågorna.

Men hennes bakgrund och egen berättelse på presskonferensen gör att man kan hoppas på ännu mer. Hon har en bakgrund som kommunalråd i Malmö med ansvar för stadsbyggnad och service. Hon betonade på presskonferensen stadens roll, och hennes arbete i Malmö bör vara en tillgång för hela regeringen när vi ska stötta städernas utveckling, hitta en tydlig roll för glesbygden och dra nytta av urbaniseringen för att nå både tillväxt- och miljömässiga mål. Detta känns mycket välkommet och en spännande koppling till miljö- och hållbarhetsfrågorna som vi inte sett tillräckligt mycket av innan. Det finns en fara i att sprida ut viktiga frågor på många ministrar och departement. Miljö- och klimatfrågorna, samhällsbyggnadsfrågorna och digitaliseringsfrågorna är mer splittrade nu än tidigare. Allt detta skulle kunna vara en källa till oro.

Men låt oss ge nya regeringen en chans att visa att detta kan bli ett lagarbete, mer kraft och tydligare visioner. Jag tror det går.

Planerar du aktiviteter i Almedalen? Vill du ha fler perspektiv från samhällsbyggnadssektorn, den kunskapsintensiva näringen, behovet av tjänsteforskning eller kanske på hur digitaliseringen och det fysiska byggandet måste samspela? Hör av dig i så fall till vår kommunikationschef Linnea Kvist (linnea.kvist@std.se). STD-företagen har flera representanter på plats.

I helgen ska jag läsa på lite inför mitt besök nästa vecka i Sofia i Bulgarien. Ska bli en spännande resa till ett land jag inte besökt innan.

Trevlig helg.