hoghastighetstag_mindre

Tågsystemet behöver stärkas – och planeras långsiktigt

· ·
Av Magnus Höij, 07 Okt 2016

Regeringens infrastrukturproposition har presenterats. Tyvärr känns inramningen inte så stabil som jag skulle önska.

Behovet av att öka kapaciteten på det svenska järnvägssystemet är uppenbart och en höghastighetsbana är en lösning som nu varit aktuell ett bra tag. Jag hör till dem som tror att ett ledarskap och en vision är nog så viktigt, att vårt samhälle måste våga investera, även i mycket långsiktiga projekt. Därför är jag glad att den vision och den plan som påbörjats får fortsätta.

Men bara den känslan av att en lagd plan nu ska omprövas, att vi lättvindigt kan prioritera om i planer som måste vara mycket långsiktiga gör mig orolig.

Delar av oppositionen har svängt i synen på höghastighetståget. Det skapar en helt onödig och mycket olycklig signal till en bransch som just nu jobbar för fullt för att planera och analysera infrastrukturen för framtiden.

Och en politisk oenighet om dessa frågor är lika orimlig: järnvägssystem ändrar vi inte vart fjärde år. Det måste finnas en enighet som sträcker sig betydligt längre fram i tiden. Läs mer om STD-företagens kommentarer kring regeringens infrastrukturproposition här >.

Helgen hade jag tänkt vara på västkusten, men ödet ville annorlunda. Det kommer att bli en lugn helg i soffan istället.

Tevlig helg!