Stor bestörtning och lite glädje kring gymnasieskolan

· · ·
Av Magnus Höij, 27 Jan 2017

Det är uppenbart inte alla som delar vår syn på bristen på ingenjörer och arkitekter. Stockholms stads gymnasieskolor till exempel.

Jag hör till dem som via mina barn berörs av Stockholms stads gymnasieskolor på flera sätt. Därför är det kanske inte så konstigt att de väljer att rikta sina Facebook-annonser även till mig.

Döm då om min förvåning när jag möts av budskapet ”Vem har sagt att Natur är det smarta gymnasievalet?”.

Den inledande texten lyder: ”Hör du till dem som tycker att ditt barn ska välja Natur på gymnasiet? Då kan det vara läge att tänka om!”.

Ytterst handlar det om att synliggöra gymnasieskolans yrkesprogram. Det kallar Stockholms stads gymnasieskolor ”att välja med hjärtat”.

Sedan följer en film där de teoretiska programmen illustreras med en svart-vit film och ställs mot yrkesprogrammens färgglada.

”Om Stockholms stad behöver marknadsföra yrkesprogrammen så borde de göra det utan att avråda från andra gymnasieval.”

Som om ett ingenjörsjobb vore svart-vitt? Som om ett Naturval inte kan göras med hjärtat?

Jag är övertygad om att yrkesprogrammen är utmärkta för väldigt många ungdomar. Alla typer av yrkesroller behövs.

Men jag är på gränsen till upprörd över att staden mer eller mindre avråder ungdomar från att söka sig till Naturprogrammet. Och till Sam. Och till övriga teoretiska program.

För det första: Näringslivet behöver på kort och lång sikt fler ingenjörer och andra med  högre och längre utbildning. Just nu är läget akut, men allt talar för att vi även i framtiden kommer att ha ett stort behov av fler ingenjörer och arkitekter. STD-företagen verkar tillsammans med många andra för att öka antalet utbildningsplatser på våra tekniska högskolor.

För det andra: Arbetet som ingenjör eller arkitekt är väldigt varierat, omväxlande och erbjuder enorma möjligheter för väldigt många med olika intressen. Möjligheterna efter att ha läst exempelvis Natur är fantastiska.

Att välja Naturprogrammet på gymnasiet är alltså både bra för individen och näringslivet.

Om Stockholms stad behöver marknadsföra yrkesprogrammen så borde de göra det utan att avråda från andra gymnasieval.

Det är illa nog att alldeles för få ser glädjen i att läsa matematik och fysik.

Vi behöver verkligen inte några kommunala instanser som direkt avråder från att läsa mer matte på gymnasiet.

Det budskapet kommer direkt från mitt hjärta!

Lite plåster på såren fick jag när jag besökte Blackebergs gymnasium i västra Stockholm. Deras nya inriktning mot arkitektur (en specialisering av Naturprogrammet) var hoppfullt. Låt oss hoppas att ännu fler gymnasier ser värdet i samhällsplanering, formgivning och planering.

*

I helgen tänkte jag gå på elitseriebasket. Alvik Basket möter Visby Ladies i Åkeshovshallen. Vårt intresse för sport i alla former är dessvärre begränsat, men nu har vi goda vänner som spelar, så då blir det lite extra roligt att titta.

Trevlig helg!